Skriv ut Legg til bokmerke
Stephen Hansen Soop

Stephen Hansen Soop[1]

Mann 1598 - 1675  (77 år)

Personlig informasjon    |    Notater    |    Kilder    |    Hendelseskart    |    Alle

  • Navn Stephen Hansen Soop 
    Fødsel 1598  Bodin, Bodø, Nordland, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Kjønn Mann 
    Død 1675  Gildeskål, , Nordland, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    CREA 27 Jan 2024 
    Name Stephen Hanssøn 
    Person ID 25375399  Høves slekt
    Sist endret 27 Jan 2024 

    Far Hans Olufsen Soop 
    CREA 27 Jan 2024 
    Famile ID 33776517  Gruppeskjema  |  Familiediagram

    Familie Sara Lauritsdatter Krabbe,   f. 12 Jan 1607 
    CREA 27 Jan 2024 
    Barn 
     1. Magdalene Stephensdatter Soop,   f. 1635, Gildeskål, , Nordland, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 1724 (Alder 89 år)
    Famile ID 51116171  Gruppeskjema  |  Familiediagram
    Sist endret 27 Jan 2024 

  • Hendelseskart
    Link til Google MapsFødsel - 1598 - Bodin, Bodø, Nordland, Norge Link til Google Earth
    Link til Google MapsDød - 1675 - Gildeskål, , Nordland, Norge Link til Google Earth
     = Link til Google Earth 

  • Notater 
    • Stephen var født i Bodin i 1598 som sønn av prost i Bodin, Hans Olufsen Soop.
      Stephen ble etter sigende ansatt i embedet som sogneprest i Gildeskål etter Sewerin Hveid. Sistnevntes tiltredelsesår i embedet er ukjent. Han ble imidlertid avsatt som sogneprest. Et sagn forteller at presten var drikkfeldig. Han drakk opp altervinen slik at nattverdsgiestene kun fikk hostien (brødet).

      Presten drakk av kalken mens nattverdsgjestene ikke fikk noe av den. Dette vakte så stor forargelse blant almuen at de klagde til prosten i Bodin. Prosten ga presten en streng irettesettelse, men dette hjalp ikke. Han ble deretter avsatt fra embedet og prostens sønn, Stephen Hansen Soop ble kalt til sogneprest i Gildeskảl i 1622.

      Ifølge Andreas Erlandsens "Biographiske Efterretninger om Geistligheden i Tronhjems stift" 1844–1855 så ble Hr. Stephen innskrevet ved Akademiet og dimitert derfra i 1621 med et "berømmeligt Testimonium". Han ble ordinert til sogneprest i Gildeskål den 20. mars 1622. Ordinasjonen fant sted i Trondheim og ble foretatt av biskop Andreas Arrebo som var biskop i Trondheim fra 1618 til 31. juli 1622.

      Arrebo ble forøvrig også fradømt sitt embete som biskop etter å ha pådradd seg lensherren Tage Andersen Thotts vrede. Fradømmelsen skjedde på et herremøte i Bergen hvor kong Christian IV var personlig tilstede. Bakgrunnen var at han hadde oppført seg uhøvisk med drikk og sang i festlige lag i Trøndelag, blant annet i et bryllup.
      Man kan lure på om Hr. Stephens sobre og alvorlige personlighet ble farget av den lær-dom det mả ha vært i begynnelsen av sin karriere å komme i kontakt med to kolleger som ble avsatt pga. sin livsførsel.

      Hr. Stephen var etter alt å dømme av en annen støpning enn de to andre forannevnte prelater (dvs. høyt rangerte personer innen kirken). Han var svært avholdt av folk i Gildeskål. Etter ordinasjonen ble det samlet inn 6 mark tørrfisk fra hver mann i soknet til å dekke utgiftene som han hadde hatt ved ordinasjonern i Trondheim. Mottakelsen i soknet var altså den aller beste.

      Han var en velstudert, virksom og alvorlig mann. På sine eldre dager sviktet helsen en del, og han var ikke i stand til å bestige prekestolen i Gammelkjerka. Han måtte derfor holde prekenen sittende på en stol foran alteret. Introduksjoner utførte han stående på kne på en skammel.

      I 1654 fikk han sønnen til sin kollega Hans Lauritsen Blix i Bodø, Hans Hansen Blix til personellkapellan. I 1659 kom personellkapellan Peder Mentzen Darre, sønn av foran nevnte Mentz Christopherson Darre, til Gildeskål. Begge disse kapellanene ble hr. Step-hens svigersønner. Hr. Peder ble også hans etterfølger i kallet.

      Hr. Stephen var gift med Sara Lauritzdatter Krabbe f 12. januar 1607. Hun var datter av sognepresten i Stangvik på Nordmøre, Lauritz Nielsen Krabbe (død 1619). Hennes bror var således den kjente prosten pa Nordmøre og sogneprest i Aure Peder Lauritzen Krabbe
      (1596–1686). Om han er det skrevet en hel del. Han var ikke bare prost og sogneprest, men en svært fremgangsrik og velhavende trelasthandler som eide flere sagbruk på Møre-kanten.

      Stephen sørget for at døtrene ble giftet bort til kondisjonerte og ikke under sin stand. Det viser hvordan presteslektene holdt sammen gjennom giftermål. Alle ble gift med prester, unntatt Stephens yngste datter som ble gift med rikmannen Johan Schrøder fra Arnøy.
      En kjenner til følgende barn fra ekteskapet mellom Stephen Hansen Soop og Sara Lau-ritzdatter Krabbe:

      1) Magdalene Soop som ble gift med sogneprest i Gildeskål, Peder Mentzen Darre
      (1633–1688).
      2) Gertrud Soop, gift med prost Snog, pastor til Vegø.
      3) Kirsten Soop, gift med personellkapellan Hans Hansen Blix i Gildeskal.
      4) Karen Soop gift med handelsmann og Bergensborger Johan Schrøder fra Arnøy i
      Gildeskål.

      Sogneprest Stephen Hansen Soop døde i 1675. Denne trofaste og avholdte prelaten var sogneprest i Gildeskål i hele 53 år. Ingen prest har sittet så lenge i Gildeskål sognekall etter reformasjonen i 1537.
      Desserre finnes det ikke noe maleri av Hr. Stephen.

      Epilog
      Hr. Mentz eldste sonn og Hr. Stephens eldste

  • Kilder 
    1. [5695762] Einar Svendsen, Gildeskålboka: årbok for Gildeskål. 1998 Vol. 18, 38–44 (Troverdighet: 2).



Sidene drives av The Next Generation of Genealogy Sitebuilding v. 14.0.5, skrevet av Darrin Lythgoe © 2001-2024.

Redigert av Per Otto Høve.