Skriv ut Legg til bokmerke
Peder Ellevsen Lillebudal

Peder Ellevsen Lillebudal[1]

Mann 1624 - Før 1701  (76 år)

Personlig informasjon    |    Notater    |    Kilder    |    Hendelseskart    |    Alle

  • Navn Peder Ellevsen Lillebudal 
    Fødsel 1624  Lillebudal,,Trøndelag,Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Kjønn Mann 
    Død Før 1701  Lillebudal,,Trøndelag,Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    CREA 10 Mai 2017 
    Occupation Lillebudal,,Trøndelag,Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Bonde 
    Reference Number MH:I1239 
    Person ID I1171  Høves slekt
    Sist endret 13 Mai 2025 

    Far Ellev Lillebudal,   f. ca. 1605, Budalen,,Trøndelag,Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. Før 1657, Lillebudal,,Trøndelag,Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder ~ 51 år) 
    Mor Guri _____   d. Ett 1657, Lillebudal,,Trøndelag,Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Notater 
    • Referansenummer: MH:F365
    Famile ID F349  Gruppeskjema  |  Familiediagram

    Notater 
    • Referansenummer: MH:F364
    Barn 
     1. Ole Pedersen Lillebudal,   f. Lillebudal,,Trøndelag,Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet
     2. Ellev Pedersen Lillebudal,   f. ca. 1667, Lillebudal,,Trøndelag,Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 1765, Lillebudal,,Trøndelag,Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder ~ 98 år)
    Famile ID F348  Gruppeskjema  |  Familiediagram
    Sist endret 22 Des 2017 

  • Hendelseskart
    Link til Google MapsFødsel - 1624 - Lillebudal,,Trøndelag,Norge Link til Google Earth
    Link til Google MapsDød - Før 1701 - Lillebudal,,Trøndelag,Norge Link til Google Earth
    Link til Google MapsOccupation - Bonde - - Lillebudal,,Trøndelag,Norge Link til Google Earth
     = Link til Google Earth 

  • Notater 
    • Peder vokste sannsynligvis opp på Lillebudal hvor hans far satt som bruker.
      Peder var tidlig i 30-årene da faren døde og han tok over gården.

      Når kvegskatten skulle betales i 1657 var faren til Peder død og det var mora til Peder, Guri, som svarte for den. På gården til enka var det da 12 storfe, 20 sauer og 6 geiter og betaler 1 daler 1 ort 8 skilling til kongens kasse. Fra å være klostergods med tiende til Singsås kirke var det nå kongens fogd som var bygselrådig.

      Det er ukjent hvem kona til Peder var, men de var bondefolk på Peders hjemgård Lillebudal. Prestenes Mandtall 1664–66 «på mandkiøn udi Singsaas Annex» var et av de siste verv som den alderstyngede prelat Anders Bernhoft var pålagt bar preg av hastverk. Da angis Peder Ellevsen som bruker og det er nok riktig. Han var født 1624 og trolig sønn til Elluf. Det er også nevnt en husmann, Inbrekt 41 år.

      Først på 1600, i Schatt-Register 1626, var det «Elluf på denne Boedahl» (sannsynligvis Ellevs far). Det var også han som utredet Koppskatten 1645. Fra å være klostergods med tiende til Singsås kirke var det da kongens fogd som var bygselrådig.

      I Manntallet 1701 var det Peders sønn, Ole Pedersen, som hadde bygselen på Lillebudal. Han var nevnt som dragon og etter tradisjonen en av de mange fra disse bygdelag som var utskrevet til forsvaret mot Armfeldt høsten 1718. Fra samme året var Ole borte fra gården og sønnen Ellev Pedersen hadde da tatt over som leilending på Lillebudal.

      Lillebudal nevnt allerede i 1489
      De gårdene som har navneform som selve bygda er av de eldste i Budalen. Og Lillebudal med gårdsvald på begge dalsider er som en saga av elde. I gamle dokumenter finnes navnet så tidlig som i 1489. Gårdsnavnet er skrevet på forskjellig vis ned gjennom tidene. Det heter Lilleboedal 1489. Lillebuedall 1645 og Lillebuedahl først på 1700.
      I de eldste tidene var det stor ferdsel til og fra bygder «sørom fjellet». Og i katolsk tid pilegrimsvandring til Hellig Olavs dyrking i Nidaros. Hvilesteder for slike farende, med inngjerdet løkker for ride- og kløvhest, var under erkebispens signing og beskyttelse. Slik også her på Budalsvaldet. Og for bispens setesvein Eirik på Vinsnes var ikke veien så lang over høydene til Budalen for å kreve og byde til orden.
      Opprinnelig var det en hvilebod der. Når så ferdselen økte, hva den faktisk gjorde i seinmiddelalder, kom en større bod noen spydkast lenger sør på flaten. Derav Lille- og Storbudal. Dette er hva sagnet sier.

  • Kilder 
    1. [S320] Johannes Sømark, Gard og grendeliv i Budalen. Gard og grend. 1971 og 2. utgave 1989, (Bygdebok), 158 (Troverdighet: 2).



Sidene drives av The Next Generation of Genealogy Sitebuilding v. 14.0.5, skrevet av Darrin Lythgoe © 2001-2025.

Redigert av Per Otto Høve.