Notater |
- Anders tok over bygselen etter sin far, Nils Olsen, på gården Voll.
Han var gift med ei Marithe som var fra Singsås, uten å kunne stedfeste for visst.
Fra boken Gard og grendeliv i Budalen, 1971: «Voll er nevnt første gang i kildene i skatteregisteret 1626. Gården ligger 524 meter over havet i ei østhelling. Det er tidlig solrenning, mens åser stenger for utsynet vestover. Nedenfor åker og eng er elvefaret dypt og uryddig. Bua går strid forbi og har gjennom tidene tæret hardt på lendet på Voll-sida. En aprildag i 1763 var det befaring etter at et jordras hadde forringet åker og england, og det samme gjentok seg tre år senere. Voll hadde sag og kvern i en vannrik bekk sør for åkerjorda. Gården hørte opprinnelig til krongodset, men ble kjøpt av en privat jorddrot, Gerdt Hannekam, på 1600-tallet.»
I gamle dokumenter er gården nevnt første gang i Schatt-Register 1626. Da er det en Erick som er bygsler på Voll. Noen år senere gir Koppskatten oss rede på gårdsfolket. Anders Voll (død før 1657), hans hustru, Gunnil ibm., Karen ibm.
Anders Voll er også stamfar til Gunhild Jensdatter (f ca. 1680) som er Margits 3 x tipp-oldefar.
Anders Voll var død da Qvægskatten utredes i 1657. Da var det «enchen Wold» med 17 storfe, 8 geiter og 6 sauer som skatter 1 1/2 daler 14 skilling.
Må betale tiende når «Gud giffuer dem gode aar»
Og da presten Anders Hansen Bernhoft nevner Wold på de 8 marklag i 1666 angir han enkens alder til 61 år og da er det også sønner på gården: Jens og Anders. Også i Jordebog 1667 er det enken som bygsler de 18 marklag av Gerdt Hannekam. Han er en rimelig jorddrot. 1/2 ort i ledding og 16 skilling i tiende til kloster og kirke må nok enken ut med, men det er et tilsagn: «Frostlending derfor ingen thiende, dog forelagt naar Gud giffuer dem gode aar Rigtig da daraff thiende».
Det var sønnen Anders Andersen født 1643 som tok over som leilending. Han ble ingen gammel mann og er død før 1680. Broren Jens Andersen er nevnt som saugmester og om det er noe infløkt var han med bygselen noen år. Kona Berit var visstnok fra Storbudal. Datter til Jakob Svendsen i Nordstuen. De hadde en sønn: Jakob ble gift med Guri Ingebrigtsdatter, født 1699 på Malum i Singsås. Disse var nyryddere på Stornesset (Nordgården) i Singsås.
Selv om Anders og Jens-navnet er grodd fast til Voll så ble det søstra Gunnild Andersdatter som førte slekta videre. Gunnild født ca. 1635 ble gift med en Nils Olsen født 1634. Visstnok fra Haugen i Støren. En søster av Gunhild, Karen, født 1638, gift med Ole Hågensen fra Dalsbygda, er nevnt som saugmester i Folketellingen 1701.
Det er Gunhild Andersen og mannen Nils Olsen som bygslet inntil sønnen Anders Nilsen vokste til. Anders var gift med ei Marithe som var fra Singsås, uten å kunne stedfeste for visst.
En må fram til først på 1700 for å kunne finne sammenheng i slektene på Voll. En Ole Nilsen (sikkert sønn av Nils Olsen) også nevnt som saugmester, gift med Berette Larsdatter, født 1693 i Nord-Enlid, som har bygselen en kort tid, glir bort i dunkelhet.
Det ble datteren til Anders, Siri Andersdatter, f 1710, d 1785, som førte slekta videre på Vold. Hun ble gift med Lars Larsen, f ca. 1704 i Nord-Enlien, død 72 år. Anders sin sønn, jorddrengen Nils Andersen måtte avstå bygselen fordi han var «vanhelsig» (dårlig helse, sykelig). Nils levde heller ikke så lenge. Bygselen gikk da til Siri og hennes mann Lars Larsen.
|