Skriv ut Legg til bokmerke
Svend Storbudal

Svend Storbudal[1, 2]

Mann 1610 - 1650  (40 år)

Personlig informasjon    |    Notater    |    Kilder    |    Hendelseskart    |    Alle

  • Navn Svend Storbudal 
    Fødsel 1610 
    Kjønn Mann 
    Død ca. 1650  Storbudal,,Trøndelag,Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    CREA 10 Mai 2017 
    Occupation Storbudal,,Trøndelag,Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Bonde 
    Reference Number MH:I1291 
    Person ID I1222  Høves slekt
    Sist endret 11 Mai 2025 

    Notater 
    • Referansenummer: MH:F387
    Barn 
     1. Jakob Svendsen Storbudal,   f. ca. 1636, Storbudal,,Trøndelag,Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. ca. 1710, Storbudal Nordstuen,,Trøndelag,Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder ~ 74 år)
     2. Lars Svendsen Storbudal,   f. 1649, Storbudal Sørstuen,Midtre Gaudal,Trøndelag,Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 1711, Storbudal Sørstuen,Midtre Gaudal,Trøndelag,Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 62 år)
    Famile ID F370  Gruppeskjema  |  Familiediagram
    Sist endret 22 Des 2017 

  • Hendelseskart
    Link til Google MapsDød - ca. 1650 - Storbudal,,Trøndelag,Norge Link til Google Earth
    Link til Google MapsOccupation - Bonde - - Storbudal,,Trøndelag,Norge Link til Google Earth
     = Link til Google Earth 

  • Notater 
    • Svend Storbudal nevnes som første kjente bruker fra vår slekt på gården Storbudal. Han var leilending fra før 1645 til før 1657.
      Budal-gårdene nevnes første gang i de skriftlige kildene i 1489. Da var gården delt i Storbudal og Lillebudal. På 1600-tallet ble Storbudal delt i Sørstuen og Nordstuen. Kanskje var det Svend som delte opp gården for hans to sønner Jakob og Lars ble brukere på hver sin gård. Jakob i Nordstuen og Lars som bruker i Sørstuen.
      Den eldste sønnen, Jakob Svendsen nevnes som bruker fra før 1664 til han døde i 1710. I manntallet 1701 var sønnen Lars Svendsen bruker i Storbudal, sannsynligvis da i Sørstuen. Ved inngifte og blodblanding går de samme navn igjen både på sverd- og spinnesiden, men Lars Svendsen var nok en yngre bror til Jakob Svendsen. Fra disse to Svendsønner er det mer greit å følge slektene på Storbudal – og begge er stamfedre til Margit.
      Svend Storbudal, er stamfar både til Margits far og mor.

      Sølvmynter i Budalsfossen
      Storbudal er sannsynligvis det opprinnelige hovedbruket, og Sømark forteller at der regjerte sagnfiguren Ketil Budala. Det skal lenge ha stått igjen et par stolper fra buret hans i Budalslia og det fortelles at han senket en kjel med sølvmynter i Budalsfossen. En som er oppkalt etter han, skal finne igjen kjelen og leve i stor rikdom!
      Slike myter og sagn var med å gi budalingene forestillingen om et felles opphav i ei fjern fortid, og et sterkt samhold var nødvendig i ei tid da kampen om naturressursene var hard. Det var stadig tvister med nabobygdene om rettighetene i marka. Så sent som i 1818 klager Storbudal til fogden på at bøndene fra Bogen i Singsås har slått seg til med sæter midt i «heimrøsta».

      Storbudal midt i ferdselsleia
      Storbudal ligger midt i ferdselsleia mellom det østafjeldske og Trøndelag. Budbringere, kremmere, geistlige og verdslige med følgesvenner, alle som hadde ærend over fjellet, var innom gårdstunet der. Ja, i katolsk tid kom også grupper med pilgrimer som skulle til St. Olavs skrin i Nidaros.
      Storbudal hadde høy landskyld og jordveien er holdt for være den mest årsikre i Budalen. Åker og eng er dyplendt, og det milde værdraget fra sør merkes godt. Landskylda ble først utredet i smør, huder og skinn, og på 1600-tallet skulle Storbudal utruste en soldat sammen med Krigsvoll og to Busetgårder. Gården hadde kvern og kvantumsag i elva.

      Svend og kona fikk 2 sønner (som er kjent):
      Jakob Svendsen, f ca. 1636, d ca. 1710. Tok over Storbudal Nordstuen etter sin far.
      Lars Svendsen, f ca. 1649, d ca. 1711. Tok over Storbudal Sørstuen.

  • Kilder 
    1. [S313] Alf Eggset, Budal: Bygda mellom fjella. Grend, hus og slekt i Budalen. Utg. 2006, (Midtre Gauldal kommune), 223–224 (Troverdighet: 3).

    2. [S320] Johannes Sømark, Gard og grendeliv i Budalen. Gard og grend. 1971 og 2. utgave 1989, (Bygdebok), 183–185 (Troverdighet: 2).



Sidene drives av The Next Generation of Genealogy Sitebuilding v. 14.0.5, skrevet av Darrin Lythgoe © 2001-2025.

Redigert av Per Otto Høve.