Skriv ut Legg til bokmerke
Mogens Flak

Mogens Flak[1, 2]

Mann 1570 -

Personlig informasjon    |    Notater    |    Kilder    |    Hendelseskart    |    Alle

  • Navn Mogens Flak 
    Fødsel ca. 1570 
    Kjønn Mann 
    CREA 10 Mai 2017 
    Reference Number MH:I1513 
    Død Byneset, Trondheim, , Norge Find all individuals with events at this location 
    Person ID I1547  Høves slekt
    Sist endret 24 Apr 2021 

    Notater 
    • Referansenummer: MH:F458
    Barn 
     1. Svend Mogensen Hammer   d. Ett 1662, Børsa, , Trøndelag, Norge Find all individuals with events at this location
     2. Oluf Mogensen Flak,   f. ca. 1590, Byneset, Trondheim, , Norge Find all individuals with events at this locationd. Før 1661, Byneset, Trondheim, , Norge Find all individuals with events at this location (Alder ~ 70 år)
     3. Arent Mogensen Flak,   f. ca. 1592, Flak, Byneset, , Trøndelag, Norge Find all individuals with events at this locationd. Flak, Byneset, , Trøndelag, Norge Find all individuals with events at this location
    Sist endret 22 Des 2017 
    Famile ID F467  Gruppeskjema  |  Familiediagram

  • Hendelseskart
    Link til Google MapsDød - - Byneset, Trondheim, , Norge Link til Google Earth
     = Link til Google Earth 

  • Notater 
    • Mogens har jeg ingen opplysninger om annet enn at to av sønnene, Oluf og Arent, var bønder på Flak på Byneset. Det antas at han også hadde en tredje sønn som var bonde på gården Hammer i Børsa. Jeg finner ham ikke nevnt som bruker på noen av gårdene sønnene dreiv, men jeg har likevel knyttet ham til Byneset og gården Flak.

      Flakk er den østligste gården i bygda, og ligger inntil Grøset og Klefstad.
      Gårdsnavnet Flakk kommer av gammelnorsk Fla_k-, som betyr flat. Navnet er brukt om fjorder og flate områder. Gården ligger på en fremtredende flate som stikker ut i fjorden, og det er rimelig å anta at det er denne som har gitt navn til gården. Flakk grenser mot gårdene Klefstad og Grøset, og begge disse gårdene er trolig skilt ut fra Flakk.
      Flakk hører med blant den tidligste gårdsbosetningen i bygda, og eldre jernalder (dvs. før år 550) er en sannsynlig datering av gårdsnavnet. De slake flatene ned mot fjorden må ha framstått som forlokkende for de første jordbrukerne som slo seg ned med fast bosetning i denne delen av bygda. Jordbruk i kombinasjon med fiske har åpenbart vært viktige næringsveger. Det ser vi klart av det forholdet at det på 1600-tallet er omtalt et laksevarp som lå til gården. To stedsnavn bekrefter dette Vorpa og Vorpneser på vestsiden, og Gammelvorpa på Nord-østsiden av Flakk-området.
      Det arkeologiske materialet fra Flakk er datert til yngre jernalder år 550 til 1050. Det er funnet en stor mangefarget perle av glass i ei røys med brente bein, sannsynligvis ei branngrav. Gården har ellers flere gravrøyser spredt omkring på eiendommen, noen til dels svært store (diameter opp mot 25 meter). Flakk nevnes ikke på listen over skattebetalere i 1520, hvilket betyr at gården må ha ligget øde en periode i seinmiddelalderen. I 1661 var de to Flakk-gårdene skyldsatt til 6 spann, og lå til bispestolen. Gården hadde da både et kvernsted og et "Iaxe varp".
      Flakk nevnes i Sverres saga i 1178, da et sjøslag mellom Heklungene og Birkebeinerne sto i viken nedenfor Hattrhamar, som i dag heter Sagbergkammen. Slaget sto altså i Flakkriken, vest for Flakkneset. Like nedenfor Flak nordre (Negården) har det ligget en svært stor flat stein som hvilte på fire steinsokler. Denne er omtalt som "Kongssteinen". Høyem nevner at i hans tid sto steinfundamentet igjen, mens selve toppsteinen var fjernet. Kongssteinen ligger i dag (2003) som trapphelle foran stabburet på Negården.

  • Kilder 
    1. [61590096] Ole Arnfinn By, Arne Håbjørg, Martin Husby, Byneset Bygdebok, bind 2, (Bygdebok), 381 (Troverdighet: 2).

    2. [S122] Per O. Rød, http://urn.nb.no/URN:NBN:no-nb_digibok_2018030748502, (Bygdebok), 454 (Troverdighet: 2).



Sidene drives av The Next Generation of Genealogy Sitebuilding v. 14.0, skrevet av Darrin Lythgoe © 2001-2024.

Redigert av Per Otto Høve.