Skriv ut Legg til bokmerke
Anders Kristoffersen "Slave-Anders" Vorset

Anders Kristoffersen "Slave-Anders" Vorset[1, 2]

Mann 1778 - 1861  (83 år)

Personlig informasjon    |    Notater    |    Kilder    |    Hendelseskart    |    Alle

  • Navn Anders Kristoffersen "Slave-Anders" Vorset 
    Fødsel 1778  Vorset, Byneset, , Trøndelag, Norge Find all individuals with events at this location 
    Kjønn Mann 
    Død 1861  Mule Tangan, Byneset, Trøndelag, Norge Find all individuals with events at this location 
    CREA 10 Mai 2017 
    Reference Number MH:I1871 
    Person ID I2233  Høves slekt
    Sist endret 24 Feb 2019 

    Familie Randi Andersdatter Graneggen,   f. 1762, Graneggen, Byneset, , Trøndelag, Norge Find all individuals with events at this locationd. 1814, Vorset, Byneset, , Trøndelag, Norge Find all individuals with events at this location (Alder 52 år) 
    Ekteskap 10 Jul 1803 
    Notater 
    • Referansenummer: MH:F570
    Sist endret 22 Des 2017 
    Famile ID F635  Gruppeskjema  |  Familiediagram

  • Hendelseskart
    Link til Google MapsFødsel - 1778 - Vorset, Byneset, , Trøndelag, Norge Link til Google Earth
    Link til Google MapsDød - 1861 - Mule Tangan, Byneset, Trøndelag, Norge Link til Google Earth
     = Link til Google Earth 

  • Notater 
    • Da Anders Kristoffersen levde i sitt første ekteskap med Randi, gikk det godt med gårdsdriften og de hadde det bra økonomisk. Randi døde i februar 1814 og Anders giftet seg II i 1815 med Siri Pedersdatter Kvam, f ca. 1793 i Strinda, d 1859. Anders og Siri fikk 10 barn og det ble en stor barneflokk å forsørge. Det gikk tilbake med driften av gården, og gjelden økte. Anders og Siri kom i virkelig armod, og en dag begikk han et tyveri av en kvige som gikk på hamning i Oppmarken. Han kom for retten og ble dømt til slaveri på livstid. Navnet "Slave-Anders" fikk han altså etter soningsformen for dommen. Dermed ble han innsatt i Trondhjems Tugthus.
      Anders hadde vært tukthusfange i mange år, da hans svoger Nils Kristoffersen Høstad tok initiativet til å få ham fri. Han gikk til naboene med en liste til underskrifter på ansøkning om å få Anders frigitt. Fengselsstyret behandlet saken og innvilget ansøkningen, da det ikke hadde vært noe å utsette på hans forhold i fengselstiden. Men, det ble satt en betingelse: Anders skulle forplikte seg til å møte frem ved gudstjenesten i Byneset kirke hver høytidsdag - iført sine fangeklær!
      Anders kom da tilbake til Byneset, og Nils Høstad hadde sørget for oppholdssted for ham på Mule Tangan, hos Ole Kristoffersen Mule og hustru Randi Nilsdatter, som var Nils K. Høstads datter. Her ble Anders boende til han døde i meget høy alder, og det ble sagt om ham at han var en bra mann, både aktet og avholdt. For alle visste om hans forbrytelse, som var begått da han var i stor nød, og at han hadde mistet sitt gods, sin ære, sin hustru og sine barn for denne handlings skyld.
      Denne beretningen om "Slave-Anders" er fortalt av Andreas Haugan, som hadde hørt den av eldre folk, og ble nedtegnet av Arnt Frøseth.

  • Kilder 
    1. [61590096] Ole Arnfinn By, Arne Håbjørg, Martin Husby, Byneset Bygdebok, bind 2, (Bygdebok), 246 (Troverdighet: 2).

    2. [70509112] Ole Arnfinn By, Arne Håbjørg, Martin Husby, Byneset Bygdebok, bind 3, (Bygdebok), 42–44 (Troverdighet: 2).



Sidene drives av The Next Generation of Genealogy Sitebuilding v. 14.0, skrevet av Darrin Lythgoe © 2001-2024.

Redigert av Per Otto Høve.