Skriv ut Legg til bokmerke
Torben Reiersen Gamst

Torben Reiersen Gamst[1]

Mann 1630 - 1695  (~ 65 år)

Personlig informasjon    |    Notater    |    Kilder    |    Hendelseskart    |    Alle

  • Navn Torben Reiersen Gamst 
    Fødsel ca. 1630  Trondheim, , , Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Kjønn Mann 
    Død 1695  Loppa, , Finnmark, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    CREA 10 Mai 2017 
    Occupation Sogneprest i Loppa 
    Reference Number MH:I2371 
    _FID 9WZH-TMJ 
    Person ID I3236  Høves slekt
    Sist endret 15 Feb 2024 

    Familie Gunella Pedersdatter Arctander 
    Notater 
    • Referansenummer: MH:F753
    Barn 
     1. Margrete Tobensdatter   d. 1719, Loppa, , Finnmark, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet
    Famile ID F918  Gruppeskjema  |  Familiediagram
    Sist endret 22 Des 2017 

  • Hendelseskart
    Link til Google MapsFødsel - ca. 1630 - Trondheim, , , Norge Link til Google Earth
    Link til Google MapsDød - 1695 - Loppa, , Finnmark, Norge Link til Google Earth
     = Link til Google Earth 

  • Notater 
    • Torben Reiersen ble født ca. 1630, mest sannsynlig i Trondheim og vokste opp i Trøndelag. Han var sønn av Reier Gamst som med stor sannsynlighet kom fra landsbyen Gamst i Ants sogn i tidligere Ribe kommune. Nå Esbjerg kommune og Regionen Syddanmark.
      Det er stor sannsynlighet for at Torben har en forbindelse med landsbyen Gamst i Jylland, hvorfra den danske slekts Gamst sitt navn utledes. Det kan ikke påvises en sikker forbindelse, men i følge Andreas Erlandsen sitt verk "Biograpiske Efterretninger om Gejstligheten i Trondhjem Stift" som bygger på de eldre samlinger, har han anført Torben Reiersen Gamst som "sogneprest til Loppen".

      Torben Reiersen var Sogneprest i Loppa fra 1651-1695. Han døde i 1695 i Loppa, Finnmark.
      Han giftet seg med Gunella Pedersdatter.

      Barn av Torben Reiersen og Gunella Pedersdatter:
      Margrete Torbensdatter, d 1719.
      Rebecca Torbensdatter, f 1648, d 25. juli 1736.

      Biografi:
      Fra Loppa øy er slekten Gamst vidt forgrenet over hele Finnmark og Troms, og grener av denne slekten rekker videre i bygder og byer sør i landet. Stamfar til denne her utbredte slekt som bærer familienavnet Gamst er Torben Reiersen Gamst, sogneprest til Loppa. Dette hevder Andreas Erlandsen i sitt verk "Biografiske Efterretninger om Gejstligheten i Trondhjem Stift" som bygger på de eldre samlinger.
      Hr. Torben har sikkert nok en eller annen forbindelse med landsbyen Gamst i Jylland, hvorav den danske skekten Gamst har sitt navn, uten at det er en sikker forbindelse har blitt påvist. Da herr Andreas Erlandsen, som grundig har studert de eldre samlinger om geistligheten både i sør og nord, og således hevder at Hr. Torben også bærer familienavnet Gamst, kan en med noenlunde sikkerhet gå ut fra at han har sin avstamming fra Jylland, men formentlig født og vokst opp i Trøndelag. Således har det ikke vært mulig ved grundige (?) undersøkelser i Riksarkivet i Kjøbenhavn og i de gamleprestekaldslister i Danske Kancellis arkiv å skaffe full klarhet i hans familieforhold, envidere om han virkelig er barnefødt i Danmark eller Norge. Grunnen til at en ikke har oppnådd å få konkrete opplysninger i dette spørsmål, skyldes hovedsaklig at det ikke er bevart kirkebøker eldre enn fra 1723 i landsbyen Gamst, som ligger i Anst sogn, Anst herred i Ribe amt i Danmark. En må derforstøtte seg til d
      Etter de her nevnte opplysninger en kjenner, er det nærliggende å tro at Hr. Torbens familie befant seg i Trøndelag, og at han sikkert var sønn av en dansk-norsk borger, som etter alt å dømme har kalt seg Reier Gamst. Det er vitterlig at det på den tid kun var embedsmannssønner som fikk den høgre skoles utdannelse i Trondhjem, sjeldnere en allminelig bondesønn. En skulle derfor ha grunntil å anta at Hr. Torben var sønn av en embedsmann, der som givet satt i slike kår at sønnen kunne kostes frem. Derimot finner en det lite trolig at Hr. Torben selv, etter at han var blitt sogneprest til Loppen og satt i dårlige kår med mange barn, var istand til å koste den lærde skole på sin sønn Peder Torbensen Arctander, som senere ble prestelært og pers. kapellan til Voss. En må her gå utfra at Peders besteforeldre i Trøndelag hjalp ham i denne sak. Navnet Arctander har sønnen mest sannsynlig fått fra moren. Arctander var en rik og mektig slekt i Trondhjem og Stjørdal pådenne tiden.
      Torben Reiersen skal først ha vært kapellan, og kom til Loppa som sådan antagelig i 1651. I 1674 utnevnt til sogneprest, og endelig beskikket som prost i Vest-Finnmarken. (Norske Samlinger, VIII, 7, side 297.) Han var gift med Gunelle Pedersdatter. Dette fremgår av en inskripsjon på en sølvkanne, vekt 17 og 3/8 lodd, nevnt i et skifte etter Torben Sørensen Gamst, Dypvik, 22. august 1763. Kannen var forsynt med følgende inskripsjon: "Hr. Torben Reiersen og Gunelle Pedersdatter". Det er ting som tyder på at han må ha vært gift før han kom som kapellan til Loppa, idet han i et brev til tinget, skrevet 15. juli 1662 (ifølge Justisprotokollene) hevder at han "sitter i små kår med ti små barn".
      Han døde på Loppa i 1695, og nevnes ennå som sogneprest i 1690, men da som en meget gammel mann. Ifølge Stuve, "Håløyminne" (hefte 4-49. 8. bind) kjenner en av de 10 barna kun 7, en sønn og 6 døtre. Men Axel Hagemann mener at Torben sannsynligvis har hatt en sønn ved navn Søren.

      Kilde: Leonh. Gamst: Loppa øy gjennom tidene og slekten Gamst. Side 92–100.

  • Kilder 
    1. [51173908] Leonhard Gamst, Loppa øy gjennom tidene og slekten Gamst (1967), (Bok), 93–97 (Troverdighet: 2).



Sidene drives av The Next Generation of Genealogy Sitebuilding v. 14.0.5, skrevet av Darrin Lythgoe © 2001-2024.

Redigert av Per Otto Høve.