En stjerne ble født
På denne dagen i 1974 ble vår enestående sønn, Cato, født kl. 03.09 på EC Dahls Stiftelse i Trondheim. Han var vårt første barn og vi var veldig stolte da vi fikk ta han med hjem til Østtunveien 12 på Hoem i Trondheim. Der leide vi en leiliget i en gammel tomannsbolig uten bad og hvor vi delte toilett med naboen.
Fra første stund var Cato en livlig krabat og det tok ikke lang tid før han krabbet rundt og utforsket alt og alle. Alt som var innen hans rekkevidde måtte flyttes bort ellers havnet det i gulvet eller ble knust.
På Hoem tok Cato sine første skritt, bare 9 måneder gammel. Like etterpå ble han storebror til Aina. Ikke at han brydde seg så mye om det, men etter hvert hang de sammen som erterris til de begynte på skolen.
Se filmen om Catos første år
Det er med stolthet vi kan presentere den offisielle filmen om Catos første leveår.
På den tiden var det ikke vanlig å ha private filmkamera med lyd, men filmen må selvsagt spilles med lyd!
Cato flytter til eldoradoet Flatåsen
Et par måneder etter Cato fylte 3 år flyttet vi i «båkk på Batåsen» som søstra sa. Der bodde vi i 1,5 år før vi var så heldige å flytte til rekkehuset på Skogheim jula 1978.
To måneder senere ble Cato storebror til enda ei søster da Marte så dagens lys i februar 1979.
Området ved rekkehuset på Skogheim var et eldorado for viltre Cato. Mange leikekamerater og fotballbane om sommeren og om vinteren var det skibakker og ishockeybane rett utenfor.
Cato er A-menneske, en ny dag kan ikke komme hurtig nok. Om vinteren var han ute på ski lenge før noen i borettslaget hadde tenkt å våkne. Da han begynte på skolen var han også tidlig oppe, vekte kompiser kl 4 på natta for å gå på skolen. Han var et stort talent i alpint, men ishockeybanen lokket mer. Der var det leik og moro fra morgen til kveld.
På Flatåsen-skolen ble den viltre Cato tatt godt hånd om, han hadde lærere som forsto at han hadde mye som skulle ut. Samtidig var han en flink og sosial elev som brydde seg om andre – og fikk lett masse kompiser.
Etter 8 flotte år på Skogheim bygde vi ved hjelp av Catos farfar, nytt hus på Flatåstoppen. Cato var 12 år da og etter eget utsagn for flink til å ta så simple jobber som å trekke spiker: «Nå nei, den her karen er klar for større byggeoppgaver».
Huset på Flatåstoppen stod ferdig til jul 1986. Cato var 12,5 år da vi flyttet inn som en av de første i byggefeltet, men han skjønte lite av hensikten med det: «Koffor flytt ut i skogen, det er jo ikke vei hit engang!».
Tenåringen og studenten
Da han var 13 år dreiv den talentfulle Cato med ishockey om vinteren og fotball om sommeren. Det ble mange turneringer i inn- og utland gjennom tenårene – og i ishockey spilte han et par sesonger på toppnivå i Norge. På turene var Cato et muntrasjonsråd og et midtpunkt – egenskaper han fortsatt har.
Skolegangen gikk som en leik og etter ungdomsskolen gikk han 3 år på Katta hvor han bl.a. satt i elevrådet. Cato har lett for å bli kjent med folk og mange av kompisene han har i dag fikk han fra idretten og skoletida på Katta.
Mens han gikk på Katta tok han «lappen» og det var en stor avlastning for oss som hadde kjørt på trening og kamper med 3 barn i flere år.
Etter Katta var Cato 19 år og dro rett i militæret hvor han tjenestegjorde i flyvåpnet, først rekruttskole på Værnes før han ble stasjonert på Gråkallen. Der deltok han bl.a. i vaktmestertjenesten og fikk erfaring i mange håndverk som han har hatt god nytte av senere.
Mens Cato var i militæret hadde han bestemt seg for å ta lærerutdanning. Der traff han en kompis fra nord som han kjøpte sin første leilighet sammen i Innherredsveien. Med litt hjelp til lån fra oss foreldre og en velvillig farfar som hjalp til å bygge om leiligheten med et ekstra soverom, ble det en praktisk leilighet.
Underveis kjøpte han ut kompisen og det viste seg å være en veldig smart investering som langt på vei finansierte studietida – og ga startkapital til neste bolig. I studietida spilte han ishockey, jobbet på bensinstasjon og hadde oppdrag som meglerassistent.
Voksen og nye utfordringer
23 år gammel var Cato ferdig utdannet lærer og begynte på sin første lærerjobb på Dalgård skole. Samtidig hadde han forelsket seg i ei flott jente, Urda, fra Lillehammer som også tok lærerutdanning. De flyttet sammen og kjøpte en halvpart av en tomannsbolig i Olaf Nordhagens vei på Kystad – og sommeren 2000 ble de foreldre til Tuva.
Catos kreative ombyggings- og utbedrings-gen fikk store muligheter til å utvikle seg i tomannsboligen. Der ble det påbygd og ombygd i alle etasjer – også uteområdene. Samtidig kom det enda en krabat inn i livet deres da Trym ble født i mai 2002.
Litt senere ble lærer-ekteparet fristet til å kjøpe en fritidsbolig på Kvikne som tidligere hadde vært lærerbolig. Plassen måtte oppgraderes, men Cato så mulighetene og hadde pågangsmotet som skulle til for å sette i gang med å restaurere.
Da det åpnet seg en mulighet til å kjøpe et funkishus i Knut Hamsunds vei, var Cato snar til å kjøpe det. Der bor han fortsatt, men mye har skjedd på de 20 årene han har bodd der…
Læreren fristet av megler-bransjen
Vinteren 2005 giftet han seg med Urda og kom kjørende med brura på spark til Trondheims første utendørs humanetiske vielse. Sommeren etter fikk de enda en sønn da Birk kom til verden 6. juni. Familien var da godt etablert på Ugla med 3 små barn og både Urda og Cato jobbet som lærere.
Cato var veldig godt likt som lærer både av elever og foreldre. Også etter han fikk avisomtale fordi han lot barna få utfordringer i skolegården: «Har du kommet deg opp i treet selv, må du også klare å komme deg ned», var hans klare beskjed til elevene.
I denne tida ble Cato fristet av erfaringene han tidligere hadde som meglerassistent og lot seg overtale til å begynne som boligmegler. Som over alt hvor han har vært, lyktes han også med det. Han toppet salgslistene og ble kåret til årets megler hos Heimdal Eiendom.
Baksiden var at jobben slukte ham, men det ga han ny erfaring, nye kontakter og ny kunnskap. Dette ledet han inn i flere eiendomsprosjekter som han har holdt på med fram til i dag – i tillegg til sin ordinære jobb.
Da han sluttet som megler begynte han som undervisningsinspektør på Melhus skole – og han fikk smaken på at skoleledelse var noe han ville fortsette med.
Det ble først noen år i staben til rådmannen i Trondheim med ansvar for utbygging av skolebygg og deretter i flere rektor-stillinger. Først en kort periode på Berg, deretter Byåsen og nå er han rektor på Sverresborg skole. Til stor stas for oss som har vært elever ved to av skolene.
Som rektor har Cato frontet de mangelfulle rammebetingelsene for Trondheims-skolene overfor det politiske Trondheim. Dette har han fått velfortjent hyllest for.
Det finnes alltid nye muligheter
Etter at det ble samlivsbrudd med Urda traff han ei jente fra Byåsen, Guro. Hun flyttet inn hos Cato i Knut Hamsunds vei og i løpet av 2012 og 2013 var de blitt foreldre til Max og Mia. Før Guro flyttet inn hadde Cato bygd om underetasjen på huset til flere utleier, etterisolert huset og satt inn nye vinduer. De bygde også senere på en etasje på huset.
I tiden med Guro startet Cato et hytteprosjekt på Oppdal og i Brennvika på Hamarøy. På Oppdal var det først renovering av et gammelt hus som senere ble vekslet inn i ei tomt ved Skarvatnet – som nå er bebygd med et praktbygg av ei hytte.
Eiendommen i Brennvika var et lite småbruk som Cato brukte flere somre på å restaurere. De planla også å selge huset i Knut Hamsunds vei og kjøpte en enebolig på Sverresborg. De flyttet dit, men samlivet med Guro ble komplisert og Cato flyttet tilbake til Knut Hamsunds vei som var utleid.
Da Cato ble alene kjøpte han et hus ved Sverresborg skole i 2022. Der har han skilt ut ei tomt og solgt huset. Planen er å bygge nytt hus på tomta.
I Knut Hamsunds vei har han vært uheldig med sin nye nabo som kom flyttende for noen år siden. Hun har satt kjepper i hjulene for Catos planer om å skille ut ei tomt for nybygg. Dette har kostet Cato dyrt, men han klarer nok også å stå gjennom denne kampen.
Oppi dette har han truffet ei trivelig dame fra Steinberget, Mari, som han deler litt tid og tanker med…
Grattis 🎉 med 50 år, kjære sønn
At gutten har pågangsmot, steierevne og er et overskuddsmenneske er det ingen tvil om:
Samtidig som han har hatt to samlivsbrudd, krevende oppgaver i jobb, planlagt og gjennomført flere store byggeprosjekter, og bestått en master i skoleledelse – har han vært til stede for 5 flotte barn.
En fantastisk merrittliste for en 50-åring – og far til 5!
Vi er imponert, stolt og veldig glad i deg!
Stoor grattis med dagen!!!
Klemmer fra mamma og pappa ❤️
Veldig flott og kreativt laget. Gratuler jubilanten fra oss begge to.
Hilsen Liv og Sigurd