Dette skjedde 16. sept.

Oldemor Berits bror døde i Ishpeming

På denne dag i 1924, for 99 år siden, døde min oldemors bror, Anders d.e, 68 år gammel. Oldemor Berit Andersdatter hadde 7 søsken; 2 søstre og 5 brødre.

Anders var oppkalt etter sin bror som døde i en tragisk husbrann på Byneset 27. oktober 1854. De var to brødre som ble offer for flammene da huset de bodde i tok fyr mens foreldrene var ute på arbeid og barna lå hjemme og sov. Anders d.y. og broren Johan var henholdsvis 3 og 2 år.

Av alle søsknene som levde opp var det bare Berit som ble igjen i Norge. De andre emigrerte til Ishpeming i Michigan, USA.

Ishpeming var en gruveby hvor det ble utvunnet jernmalm. Bynesingene var kjent som flinke og arbeidsvillige karer som var ettertraktet arbeidskraft i gruvene. 

Anders var 43 år og «miner» da han giftet seg 15.04.1899 i Ishpeming med Emily Kinsinan, 26 år, født i Michigan av engelske foreldre. Anders hadde to barn fra et tidligere ekteskap. Jeg har ikke sporet opp barna hans eller deres etterkommere.

Anders Andersen Hanger var gruvearbeider i Ishpeming i Michigan. Han vokste opp på Hangersletta på Byneset, bodde senere noen år i Sverige før han emigrerte til Amerika i 1892, 37 år gammel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen