Dette skjedde 18. nov.

Vanskelig oppvekst for talentfull gutt

På denne dagen i 1961 døde min fars onkel, Herman Værnes, 64 år gammel, i Trondheim.

Herman var født på Leinstrand utenfor Trondheim. Foreldrene var Ludvig Værnes og min oldemor Berit Søpstad. Berit var enke og alene med tre barn da hun ble forelsket i Ludvig. De planla å gifte seg og Berit ble gravid.

Men det skulle vise seg at Ludvig ikke var til å stole på. Kort tid etter at sønnen Herman ble født stakk han sin vei og Berit ble alene med 4 barn. Berit klarte ikke å forsørge barna så Herman og de andre søsknene, bl.a. min farmor Oline, ble alle satt bort på forskjellige gårder i området. 

Herman ble først «bortsatt» på Hegstad Søndre, i Trondheim. Senere var han pleiesønn og forsørget av fattigvesenet på gården Sørem ved Flatåsen i Trondheim.

Kanskje var det i bakkene ved Sørem han utviklet sine gode skiferdigheter. Der var det snørikt og mange bakker å boltre seg i for en vilter krabat.

Herman ble en veldig god skiløper og hevdet seg godt i landsrenn både i kombinert og hopp. At Herman var en meget dyktig skihopper vitner en omtale i avisa Nidaros om 26.02.1925. Avisa har en forhåndsomtale av «Stiftsrennet i Namsos» med bilde av Namsos Idrettslags hoppbakke «…som er kjent som en av landets største bakker med Herman Værnes fenomenale rekord på 57 meter.»

Les mer om Herman…

Herman Værnes ble født 16.05.1897 på plassen Nypsletten på Leinstrand som sønn av min oldemor, enke Berit Andersdatter Søpstad og urmaker Ludvig Værnes.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen