Dette skjedde 23. sept.

Eidsvollmannen Lars Forset gikk for å være en særs allsidig og dugandes kar. I tillegg til å være gårdbruker var han klokker og lærer, men også snekker. Han bygde bl.a. Klæbu kirke i tillegg til flere bruer og stuebygninger. Han må ha hatt ei driftig kone også, for hun bar fram 11 barn.

Eidsvoll-mannen gifter seg

På denne dag i 1792 giftet Lars Larsen Forset seg med Anne Bjørnsdatter i Klæbu. Lars er oldebarnet til min 6 x tippoldefar, Lars Johnsen Forset. Brudgommen er mest kjent som Eidsvollmannen, fordi han deltok på det historiske møtet på Eidsvoll i 1814. 

På Riksforsamlingen var det 112 representanter fra Trøndelag og sørover. Pga. lange avstander og sein postgang rakk ikke Nord-Norge å foreta valg og sende representanter. 

Fra «Søndre Trondhjems Amt» møtte 3 valgte utsendinger og Lars var bondestandens representant. De to andre var sogneprest Jacob Hersleb Darre og sorenskriver Anders Rambech fra Orkdal. Et pussig sammentreff er at Anders er tippoldefar til vår gamle nabo og venn Halvar Rambech, så familiene var godt representert på det historiske møtet. 

Reisen fra Trøndelag til Eidsvoll foregikk på hesteryggen, og det tok 8 dager å komme fram.

Mer om Eidsvollmannen

Riksforsamlingen på Eidsvoll malt av Oscar Wergeland. Representantene var samlet fra 10. april til 20. mai og var innkalt av prins Christian Frederik, som inntil da hadde vært kong Frederik VIs stattholder i Norge. Under samlingen ble Norges Grunnlov utarbeidet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen
%d bloggere liker dette: