Berit dømt til døden
På denne dagen i 1731 ble Berit Jensdatter døpt i Støren kirke. Berit var det tredje barnet til min 3 x tippoldefar Jens Arntsen Skjærli og kona Gjertrud Evensdatter.
Berit vokste opp på gården Skjærli hvor foreldrene var bondefolk. Lite visste foreldrene at den lille jenta de bar til dåpen skulle komme i en så fortvilt situasjon at hun tok livet av sitt nyfødte barn.
Fram til langt ut på 1800-tallet var det straffbart for kvinner å føde barn utenfor ekteskap. Straffen og skammen førte til at unge kvinner gjorde desperate valg. Berit var snart 18 år da hun ble gravid senhøsten 1749 og barnefaren forlot henne. Da hun fødte barnet sommeren 1750 forsøkte hun å skjule hendelsen og barnet døde.
Berit ble dømt til døden – og faren søkte kongen, Kong Fredrik V av Danmark-Norge, om benådning. Men han viste ingen nåde til tross for at kongen selv tok for seg av livets gleder i stort monn. Han var kjent som en livsnyter som elsket kvinner og vin. Han brukte mye av tiden til besøk på Københavns vertshus og bordeller. Selv fikk han 5 barn med dronning Louise, men også like mange barn med sin yndlingselskerinne, Madam Hansen.
Fram til langt ut på 1700-tallet foregikk henrettelsene ved offentlig halshugging. Det er sannsynlig at Berit ble henrettet på retterstedet Grindahaugen på Støren. Dit ble befolkningen invitert for å se at skarpretter Johann Caspar Öhlstein svingte øksa. Etter halshuggingen ble hodet satt på stake til skrekk og advarsel.
Anbefaler at du tar deg tid til å se videoen nedenfor. Den dokumenterer den brutale behandlingen kvinner i Berits situasjon ble utsatt for (fra en dokumentar på dansk tv).