Dette skjedde 5. des.

Farmor ble stormforelsket

På denne dagen i 1888 ble min farmor, Oline Hansdatter, født på Leinstrand. Hun var det 5. barnet til Berit og Hans Søpstad.

Oline vokste opp på plassen Nypsletten på Klett sammen sine to brødre, Albert Olaf og Karl Marius. To andre søsken døde som spebarn.

Farmor var 6 år da faren døde og han etterlot seg ikke mye av jordisk gods til etterkommerne:

«Boets forfatning: Eier gårdparten Nypsletten, hvorpå skylder såmeget, at det kun vil komme boet til gode ca. 300 kr. Eier dessuten løsøre av tarveligste slags. Fattigvesenet har delvis understøttet familien.»

Det ble derfor til at farmor og hennes søsken ble satt bort på gårder i nærheten. Farmor ble boende på gården Lund på Lundåsen ved Heimdal til hun ble voksen nok til å ta seg tjeneste.

Til tross for en noe vanskelig oppvekst gikk det veldig bra med søsknene:

Karl emigrerte til Amerika i 1908 med 10 dollar i lomma. Han var en kraftplugg og oppnådde å bli «Northwest Champion» i bryting. Senere startet han hotellvirksomhet og var en markant skikkelse i  White Earth i Nord-Dakota.

Albert var en dyktig smed og bygde opp en stor smedvirksomhet på Melhus. Albert var også en periode i Amerika. Der gjorde han alt klart for at hans kone og søsteren (min farmor) skulle komme etter. Men min farmor hadde blitt så forelsket i Petter Høve at hun ikke ville dra over «Dammen». Dermed turde ikke Alberts kone å dra alene – og Albert returnerte til gamlelandet. 

Hadde det ikke vært for denne tilfeldigheten hadde Oline emigrert – og vi som etterkommere hadde ikke eksistert… 

Les mer om farmors søsken og deres foreldre.

Farmor, Oline Hansdatter Søpstad, ble født på Leinstrand 5. desember 1888. Hun døde av kreft på Lauvlund 15. april 1931, bare 42 år gammel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen