Dette skjedde 6. okt.

Dåpsbarnet Brynhild ble bare 4 år

På denne dag i 1737 bar Peder og Ingeborg (mine 4 x tippoldeforeldre) ei nett lita tulle til dåp i Buvik kirke. Hun var deres andre datter og fikk navn etter sin farmor, Brynhild.

Lille Brynhild var født på gården Lerånd i Buvika som foreldrene hadde kjøpt i 1730. Brynhild var deres 4. barn og lite visste de om uårene som lå foran dem. Mellom 1741–1743 var det hungersnød i hele Vest-Europa og epidemier spredte seg. Hardest rammet var Norge. Dette førte til at det i 1742 døde dobbelt så mange mennesker som det ble født i Trøndelag. Årsaken var at det herjet epidemi og bl.a. barnekopper pga uår og sult.

Sommeren 1742 måtte foreldrene følge både datteren Brynhild og sønnen Arnt til graven. Brynhild 4 år og Arnt knapt 7 år. Jeg finner ingen dødsårsak i kirkeboka, men det er sannsynlig at de ble offer for epidemien som herjet.

Foreldrene til Brynhild var driftige folk og faren omtales som «den kloke forvalter Peder Hugdal». De fikk 9 barn, 7 vokste opp og Peder sørget for å anbringe dem på gode gårder i bygda. 

Les mer om familien…

Faksimile fra Buvik kirkebok 1742, med dødsfallene til Brynhild og Arnt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen
%d bloggere liker dette: