Dette skjedde 25. okt.

Opphavet til Angell-slekta i Norge

På denne dag i 1668 giftet Morten Mortensen Angell seg med Maren Kristensdatter. De er Trines 6 x tippoldeforeldre og opphavet til Angell-slekta i Norge.

Mortens slekt er fra området Angeln som ligger i den nordlige delen av Tyskland, i delstaten Schleswig-Holstein. Morten Mortensen vokste opp på Nordgård i Steinberg, Schleswig-Holstein i Tyskland.

Han og den eldre broren Lorentz Mortensen reiste i eget skip til Trondheim omkring 1650 og etablerte seg som kjøpmenn der. Brødrene tok slektsnavnet Angell etter hjemstedet Angeln i Schleswig og er opphavet for den norske «Angell-slekta».

Mortens kone, Maren, var datter av kjøpmann Kristen Rasmussen fra Flensburg i Nord-Tyskland og Margrete Hansdatter.

Som kjøpmann ble Morten Angell aldri så formuende som sin bror, men han hadde nok innflytelse til å sørge for at barna fikk både høye stillinger og «gode» ekteskap:

Datteren Catharina Angell ble på sin side gift med Petter Falch på Svinnes i Tjøtta, som var sønn av godseier Jacob Falch og Margrethe på Tjøttagodset.

Sønnen Morten Angell d.y. ble sogneprest i Beitstad, og giftet seg med Anna Krenchel, som var datter av Bastian Krenchel og Maria Hornemann.

Sønnen Rasmus Angell ble handelsmann i Åkvika på Dønna, og giftet seg med enken Judith Angell Volqvartz (Trines 5 x tippoldeforeldre), som var datter av Carsten Volqvartz og Kirsten Angell. Judith sitt første ekteskap var med Peter Dass sin sønn Benjamin Petersen Dass. 

Mortens sønn, Rasmus, ble gift med enka etter sønnen til Peter Dass.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen
%d bloggere liker dette: