Dette skjedde 27. okt.

Tragisk husbrann krevde oldemor Berits brødre

På denne dagen i 1854 skjedde en hjerteskjærende hendelse da to av oldemor Berit Andersdatters brødre, 4 år gamle Anders og 2 år gamle Johan, omkom i en tragisk husbrann på Byneset.

I følge artikkelen i Adresseavisen lå barna og sov alene hjemme mens mora var en tur på nabogården. Hun hadde lagt i ovnen før hun dro og regnet med å være hjemme før de våknet. Ulykkelig nok hadde hun låst døra da hun dro hjemmefra.

Mora rakk aldri hjem, huset brant ned til grunnen og den nyetablerte familien fikk en dramatisk start.

 

Slik ble saken omtalt i Adresseavisen:

«Fredagen den 27de October hændte den Ulykke, at en liden Stuebygning, der tilhørte Husmand Anders A. Munnedalen under Gaarden Hanger paa Bynæsset, nedbrændte; men det sørgeligste ved denne Ulykke var, at tvende Børn, et paa omtrent 5 Aar og et 2 Aar, derved indebrændte. Moderen, som forlod Huset om Morgenen for at gaa hen i en Nabogaard, lagde i Ovnen førend hun gik bort, og stængte Stuedøren for at Børnene ikke skulde komme ud og blive udsat for noget Uheld, om de vaagnede før hun kom tilbage. Men dette fordoblede Ulykken; thi havde ikke Døren været lukket vilde sandsynligvis idetmindste et av de arme Børn være bleven reddet; det forbrændte Lig af det ældste fandtes nemlig nær ved Døren, da der omsider kom Folk til for at slukke.»

Les mer om barnas foreldre (mine tippoldeforeldre), Lava Johnsdatter og Anders Andersen

Faksimile fra Adresseavisen 09.11.1854. Saken sto omtalt nederst på avisens førsteside.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen