Mormor sov i ei skoeske
På denne dag i 1925 ble mormor, Elisabeth, født i Badderen. Det ble en tøff start, for hun ble født for tidlig. Hun ble derfor hastedøpt hjemme, og det ble sagt at hun var så lita at hun sov i en skoeske.
Elisabeth vokste opp på et småbruk i Talkenes, Badderen i Troms. Hun var nest yngst av 11 søsken, 2 gutter og 9 jenter. Alle brødrene og den eldste søstera døde som barn – før Elisabeth så dagens lys.
I oppveksten var det et tett fellesskap mellom de 8 søstrene – bånd som varte livet ut.
Elisabeth var den eneste som flyttet fra landsdelen. Hun ble fortapt da hun traff en sjarmør fra Trøndelag, Arnar, som jobbet på fiskemottaket hos hennes søster og svoger på Storekorsnes utenfor Alta.
Elisabeth ble med til Trondheim hvor de giftet seg i 1949. Der bodde de først hos Arnars foreldre i Schiøllers-gata før de flyttet til Munkvold hvor de bygde hus.
Men Arnar døde av hjerteinfarkt i 1977, og Elisabeth ble enke bare 51 år gammel.
Mormor var flyktning i eget land
Høsten 1944 startet tyskerne tilbaketrekningen fra Troms og Finnmark. De iverksatte da «brent jords taktikk» hvor de på brutalt vis jaget folket fra hjemmene sine og brente gårdene og slaktet dyrene.
Hele Elisabeths familie måtte flykte fra gård og grunn og se at livsverket ble flammenes rov. Elisabeth ble sendt til et mottak i Vesterålen.
Ved søk i avisarkivene fant jeg en annonse Elisabeth hadde satt inn i Lofotposten 11.04.1945:
«Er det noen som har en gammel symaskin å selge til en evakuert som har mistet maskinen sin? Skriv.
Evakuert Elisabeth Olsen, Repparfjord, Nordmjele, Vesterålen.»
Det var ikke så enkelt å få tak i symaskin mens krigen raste, og hun måtte rykke inn annonsen en gang til. Dette forteller mye om Elisabeth, hun var alltid virksom, også da familien var evakuert.